Minimize Maximize

LOADING

Welkom op het Eindexamenplatform van HKU Design, Fine Art en Education. De ruim 200 bachelor- en masterstudenten die in 2013 afstuderen presenteren hun werk hier en tijdens de Eindexamenexpositie van 27 t/m 30 juni.

Afstudeerrichtingen


Eindexamenplatform

Je kunt uitgebreid zoeken via het vergrootglas of via de tags op de studentenprofielen.
Klik, scroll of swipe vervolgens door het eindwerk in de 3 weergave-opties.

Bovenin het beeld van de afstudeerders kun je werk selecteren. Wanneer je inlogt kun je deze persoonlijke selectie opslaan om vervolgens opnieuw te openen tijdens de expositie waardoor je studenten gemakkelijk kunt vinden.

Nieuwsgierig naar welk studentenwerk Paul Feld (Vrede van Utrecht), Willem van Roosmalen (Fontanel) of Guido de Boer (Kapitaal en Vormplatform) interessant vindt? Kijk onder 'de keuze van'!

Makers

De HKU wil Maaike Kuiper, Debora Kollaard en David van Gemeren, heel erg bedanken voor hun enorme inzet om dit platform te realiseren. Maaike en Debora werkten aan de conceptontwikkeling hiervan als onderdeel van hun eindexamen Graphic Design. Vervolgens werkte Maaike Kuiper in samenwerking met David van Gemeren verder aan de ontwikkeling en realisatie van dit platform.

Expositie

Eindexamenexpositie Design, Fine Art en Education
Met eindexamenexposities op diverse locaties in en om het centrum van Utrecht presenteert de Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving het werk van ruim 200 talenten.

Studenten van de bachelor- en masteropleidingen in Design, Fine Art en Education tonen hun werk van 27 juni t/m 30 juni 2013.

Fine Art en Education
De eindexamenkandidaten van de bacheloropleidingen Fine Art en Education tonen hun werk in het Ateliergebouw aan de Tractieweg.

Locatie: HKU | Ateliergebouw, Tractieweg 41, Utrecht

Donderdag 27 juni, opening, 18.00 - 21.00 uur
Vrijdag 28 juni, 10.00 - 21.00 uur
Zaterdag 29 juni, 11.00 - 17.00 uur
Zondag 30 juni, 11.00 - 17.00 uur

Design
Aan de Ina Boudier Bakkerlaan zijn de volgende bachelors te zien: Product Design, Fashion Design, Fashion Communication, Illustration, Interior Architecture, Photography en Urban Design. Daarnaast exposeert hier de tweede lichting van de Master Interior Architecture.

Alle bachelorstudenten van Graphic Design exposeren in de Loods (nabij Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving).
Locatie: HKU | Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving

Locatie Graphic Design: Loods (Hal 3)
Koningsweg 2, Utrecht

Donderdag 27 juni, opening, 16.00 - 21.00 uur
Vrijdag 28 juni, 10.00 - 21.00 uur
Zaterdag 29 juni, 11.00 - 17.00 uur
Zondag 30 juni, 11.00 - 17.00 uur

MaHKUplatform
De masterstudenten van de Graduate School of Visual Arts and Design (MaHKU) laten hun onderzoek en interventies op twee locaties in Utrecht zien.
21 juni - 30 juni

Ma Design
Locatie: Radboudhof, 4de verdieping, ingang bij de Wolff bioscoop (onderdeel van Call of the Mall)
Curatoren: Max Bruinsma, Arjen Oosterman, Stealth

Ma Fine Art
Locatie: Kapitaal, Plompetorengracht 4
Let's Get Physical: Interventions in and through the city
Curator: Mika Hannula

De keuze van

HKU heeft een aantal mensen benaderd met het verzoek om het eindwerk op dit platform te bekijken en hun persoonlijke selectie door te geven. Je kunt hier de keuze van Frank Alsema, Guido de Boer, Paul Feld, Maria Hlavajova, Karin Knippers, Toine Pieters, Willem van Roosmalen, Domeniek Ruyters, Frederike Top, Friederike Weisner, Ida van Zijl en .Unst bekijken.

Elk jaar reikt de HKU de prestigieuze HKU-Award uit: de prijs voor de meest vernieuwende en ondernemende afstudeerder van de HKU. De prijs omvat 5000 euro en een oorkonde. Van elke afstudeerrichting mogen studenten voorgedragen worden. In deze selectie vindt u de voorgedragen studenten van de afstudeerrichtingen van Design, Fine Art en Education. Een jury beoordeeld in het najaar alle voordrachten en kiest dan een aantal genomineerden. Tijdens een feest in december wordt vervolgens de prijswinnaar bekend gemaakt.

HKU Award

De Piet Bakker Prijs is een prestigieuze prijs van de Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving van de HKU en omvat een oorkonde en een geldbedrag van 2000 euro. Piet Bakker, faculteitsdirecteur onderwijs, kwam in 1995 tijdens een dienstreis in de Verenigde Staten om het leven. Zijn ideeën vormen de grondslag voor de criteria van de prijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een buitengewoon getalenteerde student die in dat jaar zijn of haar studie heeft afgerond. Het werk van de prijswinnaar onderscheidt zich op bijzondere wijze: het heeft een gelaagde thematiek of problematiek, het heeft een relevantie en urgentie die zowel persoonlijk als vakgericht is, het toont de dynamische relatie tot de context, er is een verrijkende samenhang tussen idee, concept, vorm(geving) en medium, en de uitwerking is professioneel. De prijswinnaar wordt tijdens de opening van een tentoonstelling bekend gemaakt.
 
Piet Bakker Prijs

Guido de Boer studeerde in 2011 af aan HKU met handgeschreven typografische werken. Hij is initiatiefnemer van het populaire blog Vormplatform 'voor alle vormen van vorm' en mede-oprichter van Kapitaal de unieke grafische werkplaats en multifunctionele werk- en ontmoetingsruimte in Utrecht. Guido de Boer selecteerde eindexamenwerk grotendeels vanuit zijn voorliefde voor typografie en ambacht.

www.guidodeboer.info
www.vormplatform.com

Frederike Top studeerde in 2007 af aan de HKU bij de richting die we nu Product Design noemen. Ze heeft haar eigen bureau en ontwerpt naast interieurproducten, zoals lampen en meubels, ook objecten voor de openbare ruimte. Naast het ontwerpen voor labels werkt ze voor bedrijven als de Rabobank, Nationale Nederlanden, diverse musea, woningbouwverenigingen en gemeenten. Haar werk heeft een speels karakter waardoor de gebruiker wordt uitgenodigd tot interactie. Door middel van kleine ingrepen die van grote invloed zijn probeert Frederike een sfeer te creëren in de omgeving waarvoor ze ontwerpt.
De selectie van examenwerk is gebaseerd op een aantal thema's die ook in haar eigen werk een rol spelen: helderheid, licht en lijnvoering. 'Hoewel het zeer uiteenlopende projecten zijn spreken ze me erg aan, allemaal op hun eigen manier. In deze projecten zie ik goed uitgewerkte concepten waarbij nagedacht is over elk detail.'

www.frederiketop.nl

Paul Feld is theatermaker en oprichter van het Utrechtse gezelschap Growing up in Public. Op dit moment is hij artistiek coördinator van Vrede van Utrecht, het omvangrijke culturele programma met de titel ‘The Art of Making Peace’. Dit initiatief van stad en provincie Utrecht herdenkt en viert 300 jaar Vrede van Utrecht. De selectie op dit eindexamenplatform maakte Feld met de thematiek van ‘conflict’ en ‘verzoening’ in zijn hoofd. Hij hanteerde hierbij criteria als theatraliteit, originaliteit, engagement en de kwaliteit van de maatschappelijke analyse.

www.vredevanutrecht2013.nl

Willem van Roosmalen studeerde af aan de HKU in Visual Art and Design Management, hij is o.a. mede-eigenaar en editor van Fontanel, het toonaangevende platform dat de creatieve cultuur van Nederland verkent. De selectie op dit eindexamenplatform baseerde hij op een combinatie van bijzonder concept, prettige esthetiek en oog voor detail.

www.fontanel.nl

Ida van Zijl is kunsthistorica en als conservator toegepaste kunst en vormgeving al 35 jaar verbonden aan het Centraal Museum. In deze functie is zij verantwoordelijk voor de Rietveldcollectie van het museum. Daarnaast zit Ida van Zijl in de Raad van Advies van Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving.

Ida van Zijl: 'In dit stadium, nog zonder het werk geëxposeerd te zien, heb ik vooral op 3 punten gelet: a) Vind ik het een interessant idee, b) Is de uitwerking visueel interessant, c) Kan er een bruikbaar product uit voortkomen. Waarbij het laatste natuurlijk afhankelijk is van punt a.'

Karin Knippers is antropologe, werkzaam bij de politie en is kunstliefhebber. De selectie op dit eindexamenplatform baseerde zij op intuïtie en de puur persoonlijke vraag “grijpt het me aan?”. Haar voorkeur gaat uit naar werken waarin iets dat is (een beeld, een gegeven, een materiaal) transformeert in iets heel anders en tegelijkertijd veel aan de verbeelding van de toeschouwer over laat. Zij zoekt naar kleur, licht, natuurlijke vormen, verstilde beelden en creatieve vondsten.

Maria Hlavajova is oprichter en artistiek directeur van het FORMER WEST-project en artistiek directeur van BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht. Myrthe Nagtzaam is educatiemedewerker bij BAK en daarnaast theoriedocent aan de HKU. BAK gelooft in de verbinding tussen kunst, wetenschap en politiek, met andere woorden, de verbinding tussen verbeelding, theorie en actie. BAK streeft er naar met kunstenaars, wetenschappers en activisten te zoeken naar mogelijke antwoorden op sociaal-maatschappelijke en politieke vraagstukken die de huidige tijd ons stelt. Vanuit deze achtergrond hebben Maria en Myrthe het eindexamenwerk van de HKU bekeken en een aantal projecten geselecteerd die zij interessant vonden.

www.bak-utrecht.nl

.UNST is het onafhankelijk podium van HKU. .UNST is een blog en een blad. Er is .UNST voor alle HKU-studenten, die online toegang hebben en op het weblog zelf hun werk kunnen presenteren. Kers op de taart is het blad .UNST, dat het beste werk van het blog bundelt. We letten daarbij op authenticiteit, lef, vernieuwing en een intrigerend en helder verhaal. Zo maakten we ook onze selectie van dit eindwerk. .UNST wil een inspiratiebron zijn voor HKU-studenten en kruisbestuiving tussen verschillende disciplines stimuleren. In de nabije toekomst mikken we op een verbinding met het werkveld, zodat studenten met hun werk op .UNST direct in the picture staan bij potentiële opdrachtgevers.

unst.hku.nl
Friederike Weisner is directeur van 't Hoogt, filmtheater in Utrecht. Daarvoor werkte zij onder andere bij Kunstfactor en science center Nemo. Zij heeft een cultuurwetenschappelijke achtergrond en volgde begin jaren '90 een theateropleiding aan de HKU. De selectie op dit eindexamenplatform baseerde zij op een aantal thema's en interesses in combinatie met maatschappelijke relevantie. Zij is breed geïnteresseerd in verschillende kunstdisciplines, in het bijzonder de wederzijdse kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Daarnaast zijn innovatie in educatie en culturele aspecten van het huidige digitale mediatijdperk interessegebieden. Zij heeft haar selectie gebaseerd op visueel aansprekend werk en zeggingskracht, en relevantie en actualiteit van de verschillende verhalen.

www.hoogt.nl

Prof. dr. Toine Pieters is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de farmacie aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast is hij aan het VUMC verbonden als onderzoeker, docent en actief in diverse bestuurlijke functies. Hij heeft veel gepubliceerd over de geschiedenis van de apotheek, geneeskunde, wetenschap en medische menswetenschappen in het algemeen. De selectie op dit eindexamenplatform baseerde hij op jarenlange ervaringen als aanjager bij het Nationaal Farmaceutisch Museum waar de koppeling tussen wetenschap en kunst een belangrijk speerpunt was.

www.uu.nl

Colofon

Contact
Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving
Ina Boudier-Bakkerlaan 50
3582 VA Utrecht
Telefoon: 030-2520334
info@ssc.hku.nl

Perscontact
Marjolein van Bokhorst
06-22286920

Conceptontwikkeling en ontwerp
Maaike Kuiper
Debora Kollaard

Doorontwikkelen en realisatie
Maaike Kuiper

Ontwikkeling website
David van Gemeren / Buro de Peper

Mentoren
Erwin Slegers
Arthur Herman

Coördinatie
Marjolein van Bokhorst

Vertaling
Textware

Speciale dank aan
Wilfried van der Wal
Emile Bijk
Faculteitbestuur Beeldende Kunst en Vormgeving
Alle eindexamenstudenten van 2013
Frank Alsema, Guido de Boer, Paul Feld, Maria Hlavajova, Karin Knippers, Toine Pieters, Willem van Roosmalen, Domeniek Ruyters, Frederike Top, Friederike Weisner, Ida van Zijl en .Unst.